Půjčky … zisk nebo risk?

Je asi jen málo lidí, co si v životě nevypůjčili peníze. Od přátel či od finančních institucí. Nejedná se ani o záležitost novodobou. Půjčování peněz a jejich neodmyslitelné vymáhání poté, byli inspirací pro spisovatele již hluboko v 17. století. Hezkým literárním příkladem je Molierův Lakomec. Půjčky a lichva jsou zkrátka součástí lidské historie. Často smutnou součástí, myslím si.

Žít na dluh je neuvěřitelně rizikové. A to nejen pro vaši peněženku. Nechci zde psát o ruzných druzích půjček a vychvalovat tu či onu. Jde mi spíš o osobní aspekty tohoto fenoménu. Ano, dnes je skutečně možné mluvit o fenoménu šíříčím se stále víc napříč společností.

Vzít si půjčku znamená dvě věci:

  1. Jsme si jisti sami sebou, že půjčku dokážeme splatit a že věc, kterou si za půjčku plánujeme pořídit, skutečně potřebujeme.
  2. Máme vážný finanční problém a půjčka se zdá být jediným řešením problému. Ovšem s jejím splacením už si tak jisti nejsme.

V prvním případě nevidím žádný vážný problém, snad kromě lehkého stresu, ovšem s jasným koncem a řešením. Narazíte-li na výhodnou nabídky před výplatou a rychlá půjčka je jediným řešením, nevidím důvod proč si půjčku nevzít a po výplatě okamžitě splatit.

V druhém případě je ovšem nebankovní půjčka ošemetnou záležitostí. Jedná se o velmi pomíjivé řešení, které jen může urychlit pád na dno. Půjčce s vysokým ůrokem je NUTNÉ se v takovém případě vyhnout. Je lepší požádat o odbornou pomoc sociálního pracovníka, ještě lépe se obrátit na rodinu či přátele.

Situaci a důvod vaší finanční krize je třeba otevřeně a pravdivě vysvětlit, přiznat své chyby a rozhodně se nestažit problém zlehčovat. Jen tak je možné se s takového bláta vyhrabat!

Podělte se o vlastní zkušenost!

Napsat komentář